JVuorela

Kotimaisen maatalouden tulevaisuus

KOTIMAISEN MAATALOUDEN TULEVAISUUS

Pohjois-Karjalan kunnissa on käynnissä  keskustelu maitorasvasta, josta tehdään mm. voi, on yhden osapuolen eli ns. "virallisen näkökannan" vallassa. Maakunnan paperilehdessä ei julkaista muita kannanottoja jos ne ovat virallista kantaa vastaan. Tämä ei ole oikein, eikä edistä ongelman ratkaisua.

Maitorasvan epäterveellisyydestä ei ole esitetty yhtään tutkimustulosta jossa sanotaan tai osoitetaan että se olisi oikeasti epäterveellistä rasvaa, vaan sen arvellaan aiheuttavan erilaisia, terveyttä haittaavia ongelmia, sairauksia, ym.

Perusteluissa on esitetty että "LDL-kolesterolin" määrää lisäisi ennen kaikkea maitorasva. Tässä on syytä korjata ko. asiaa. Ensiksikin ei ole olemassa "LDL-kolesterolia, vaan LDL-lipoproteiini, joka koostuu pääosin rasvasta, proteiinista ja kolesterolista. Kolesterolia voidaan saada jonkin verran ravinnostakin mutta se imeytyy heikosti ja sen vuoksi elimistö tuottaa itse kolesterolia maksassa, koska se on elintärkeä aine osana solujen, kudosten ja valtimoiden seinämien toimintaa ja kolesteroliaineenvaihduntaa, hormonien raaka-aineena, ym.

Tärkein kolesterolin tuottaja ja varastoija on maksa, jossa kolesteroli pakkautuu rasvojen ja proteiinien kanssa "pieniksi pisaroiksi", jotka maksa vapauttaa verenkiertoon VLDL, LDL-lipoproteiinina ja ne kulkeutuvat pääosin soluihin.

Mikä on sitten se oleellisin tekijä että maksa tuottaa ko. lipoproteiinia, no se on hiilareista saatava glukoosi, jota saadaan, kun syödään yli tarpeen. Glukoosi käynnistää, kiihdyttää maksan lipoproteiinituotantoa ja mitä enemmän syödään hiilareita yli tarpeen sitä enemmän maksa tuottaa VLDL, LDL-lipoproteiina, joka sisältää sitä "pahaa LDL-kolesterolia".

Tämän asian tietää myös nämä virallista suositusta edustavatkin, eli on erikoista että he kuitenkin perusteluissaan painottavat asioita, joista ei ole selvää näyttöä vaan arvioita. Kyseessä on siis maatalouspolitiikkaan liittyvää hintatukea, ym.

Suositusten perusteluiden järjestys on sen vuoksi se että tärkein peruste on suositusten mukaisten maitotuotteiden hintatuki, vaikka sitä ei tietenkään mainita, vaan "virallinen suositus". Tämä tarkoittaa sitä että asia tulisi ottaa esille poliittisesti, eli käynnistetään keskustelu siitä tuleeko jonkin maitotuotteen saada hintatukea. Tämän tyyppinen valikoitu hintatuki vääristää kotimaisten maitotilojen kannattavuutta.

Olen ottanut tämän asian kokonaisuudessaan oman vaaliteemani aiheeksi ja siitä olisi hyvä jonkin tahon järjestää vaalipaneeli. Olisikohan se mahdollista että sellainen syntyisi.

 

Juhani Vuorela

ek-vaaliehdokas

sininen tulevaisuus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jo 2 vuotta sitten rasvan vaarallisuudesta oli muitakin näkemyksiä:
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2909-predimed-tut...

Mielelläni söisin kotimaista. Hormoni- tai antibioottilihatkaan eivät houkuta. Salmonella vielä vähemmän ;-).

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin Pohjois-Karjalaisena maanviljeljä maitotilan poikana muistan joskus 1960 luvulla kun isä ja äiti katsoivat meijeritilistä maidon rasvaprosenttia elikä mitä rasvaisempaa maito oli sen parempaa hintaa siitä sai.
Myöhempinä vuosina tuli maidolle muut arvot oli miltei parempi jos lehmät oli lypsäneet suoraan kurria (nyky kevytmaito) näin äiti kertoi.

Liekkö Karjalan perimää kun täällä pääkaupunkiseudulla työterveyden huollossa kollestoroli mitattiin 7,5 -ksi mutta lääkityksellä se parani.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no ruotsalaisten mukaan kanan tekemä kolesteroli munassa on eri kuin jos ihminen ite kehittää kolesteolia elimistösään. Aftonbladet kertoi lehdessään ja Ruotsin elintarvikevirasto vahvisti asian

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Blogin aiheeseen voi perehtyä syvällisesti osoitteessa:

Www.anttiheikkila.com

Siellä blogiarkisto. Vanhemman blogit antavat asiasta selkeän kuvan. Myös kirjatarjontaan kannattaa tutustua. Ne kaikki löytyvät myös kirjastoista.

Toimituksen poiminnat